Címlap Hírek Hírek Újságcikkek a Tájház megnyitásáról

Újságcikkek a Tájház megnyitásáról Nyomtatás
Olvasóink értékelése: / 3
ElégtelenKitűnő 
Írta: Stoller Antal   
A Balla Antal Jobbágytelki Tájház ünnepélyes megnyitásáról megjelent újságcikkek alább, eredetiben pedig a linkekre kattintva olvashatók:

e-Népújság - Bölöni Domonkos: A jegyző úr táncoló emléke 
(http://www.e-nepujsag.ro/hir.php?m=33876)

"Vasárnap avatták Jobbágytelkén a Balla Antal Tájházat. Kevés település dicsekedhet olyan szülöttel, akit a közelmúltból emel ki a nép, és valamiféle mitikus emlékezetbe márványol, több tárgyi mementóval is megtiszteli az emlékezetét. Balla Antal után nem maradt közvetlen leszármazott, élete és hivatása: drága faluja és a jobbágytelki népi együttes volt. A Jobbágytelki Falumúzeum és Tájház fő szorgalmazója és szervezője Stoller Antal, a Magyar Kultúra Lovagja. A tájház létrejöttét a Jobbágytelki Kulturális Egyesület tevékenységének köszönheti ez a pompás vidék. A Házban archívum és digitális audiovizuális gyűjtemény látható, amely a Balla Antalról és a Jobbágytelki Néptáncegyüttesről készült felvételeket, dokumentumokat és emléktárgyakat teszi hozzáférhetővé a látogatók számára. Az ünnepi szentmisét követően felszentelték a tájházat, majd a Budapest VIII. Kerületi Vasas Művészegyüttes Obsitos nevű, a családalapítás után visszaálló, „hazatáncoló” párokból összetevődő kisegyüttese mutatott be ropogós műsort. Stoller Antal a nyolcvanas években, még egész fiatalon, a Vasas Együttes vezetőjeként, két évtizeden át irányította a társulatot, művészi kiteljesedésüket a nyolcvanas évek hozták meg. - Úgy gondoltuk vagy nyolc évvel ezelőtt, hogy ne csak kerek évfordulók alkalmával találkozzunk, hanem „obsitos” barátaim azt ajánlották: maradjunk továbbra is együtt - mesélte a főszervező. Azóta hetente áldozzák az idejüket arra, hogy találkozva táncoljanak, gyermekeik annyira cseperedtek, hogy nyugodtan táncolhatnak tőlük, sőt velük együtt! A jobbágytelki „kultúrban” sokan könnyezve hallgatták ismét az Anti bá’ - néhai Balla Antal - derűre biztató, életes férfihangját. És tapssal fogadva láthatták az általa színpadra álmodott és a világ elébe vitt, mára különös patinát nyert, veretes jobbágytelki táncokat."
 
Új Magyar Szó - Antal Erika: Tájházavatás Jobbágytelkén
(http://umsz.manna.ro/kultura/tajhazavatas_jobbagytelken_2009_06_23.html)

"Balla Antal végakarata szerint tájházzá alakították át otthonát, melynek avatóját vasárnap tartották Jobbágytelkén. A művelődésszervezőről, a helyi népi együttes vezetőjéről elnevezett házat a Joggytelki Kulturális Egyesület működteti.

Fontos a tájház, hogy ne merüljön feledésbe annak névadója, illetve hogy a fiatalokban tovább éljen a közösségük iránti felelősség, a hagyományok és az elődök életének tisztelete” – mondta Stoller Antal Huba, a Jobbágytelke Kulturális Egyesület alelnöke a vasárnapi avatóünnepségen.

Balla Antal 1926. június 16-án született Jobbágytelkén, 1945-től a Jobbágytelki Népi Együttes szervezője és vezetője, a hagyományok éltetője, a kultúra ápolója volt, aki élete utolsó szakaszában is arra figyelt, hogy maradandót hagyjon a közösség számára. Gyermeke nem lévén, azt javasolta a falu nevét viselő kulturális egyesületnek, hogy halála után tájházat működtessenek a házában.


A falu központjában álló tornácos ház őrzi eredeti felső-nyárádmenti sajátosságait, berendezése pedig a 20. század végi erdélyi falusi ember életkörülményeit tükrözi. A településen nem jellemző a székely kapu, Balla Antal viszont azzal tette még felismerhetőbbé a helyet, ahol élt, hogy egy hatalmas székely kaput állíttatott.

A lakásban az eredeti berendezés mellett dokumentumok, albumok, CD- és videofelvételek találhatók a több évtizedes művelődési mozgalomról, élő hagyományokról, a jobbágytelki népi együttes történetéről, fellépésekről, fesztiválokról, táncháztalálkozókról.


A tájházavatót a Vasas Művészegyüttes fellépése követte. A budapesti táncosok magyarországi, majd jobbágytelki, „Anti bácsitól” tanult táncokat adtak elő. A zsúfolásig megtelt helyi művelődési otthonban kicsik és nagyok hallgatták CD-ről Balla Antal hangját, ahogyan a „Zöld szivárvány koszorúzza az eget” című dalt énekelte.

„Mindig viccelt, állandóan jókedvű volt, még a halálos ágyán is” – mondta lapunknak az egyik volt „tanítvány”, aki szerint Anti bácsi nélkül Jobbágytelke neve ismeretlen lenne ma a világ számára, nem járna évente több száz látogató a településre, a faluközösség is sokkal szegényebb lenne kulturális szempontból.

Balla Antal több száz színházi előadásra vitte el a falubelieket Marosvásárhelyre, Kolozsvárra, de a szatmári, a temesvári, a sepsiszentgyörgyi színházak vendégprodukcióit is megnézték. A néphagyomány, a néptánc és népzene iránti elkötelezettségének köszönhetően együttesüket sok helyre hívták, táncaikat ismerik, tanítják."


 
Kérjük, hogy regisztráljon vagy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni ehhez a cikkhez.

Egy kép...

No images

Statisztika

Tagok : 1191
Tartalom : 57
Webcímek : 18
Tartalom találatai : 248478

Partnereink

Belépés



Megjelent a Jobbágytelki Falumúzeum új portálja
Kedves Olvasónk! Miként észrevehette, megváltozott a Jobbágytelki Falumúzeum portáljának megjelenése. Kellemes böngészést kívánnak,

a szerkesztők
 
Megnyílt a Jobbágytelki Falumúzeum!

Köszönet érte minden adományozónak és segítőnek, különös tekintettel Orbán Kálmánné Veronkának és családjának.

 

Szavazás

Járt-e már Erdélyben?
 

Támogatja a Vitézi Ének Alapítvány.

La Pille Follando Con Dos Amigos Thicc Yellabone Bihh Pt 1 Dawan Ladyboy Dawan Ready To Seduce Mi Mujeres Simpre Esta Caliente Drinking Cum At Police Station Voyeurfan1